İlk Yurt Dışı Deneyimi İçin: Prag

Prag... Çek Cumhuriyeti'nin, yeni ismi ile Çekya'nın başkenti... Nam-ı diğer Bohemya. Franz Kafka'nın memleketi. Bekarlığa veda partilerinin ikinci başkenti. Romantizmin kalelerinden...


Prag Kalesi, Charles Köprüsü, Vltava Nehri Manzarası, Prag


Eğer ilk kez yurt dışına çıkacaksanız ilk sefer için Prag birçok yönden doğru bir seçim olacaktır. Neden derseniz, doğru bir seçim olma nedenlerini açıklamaları ile birlikte şöyle sıralayabiliriz:

- Euro bölgesinde değildir. Kendi para birimi olan Koruna'yı kullanır (CSK). 1 Türk Lirası = 6.67 CSK'dır (30.05.2017 tarihli kur değerine göre). Birçok Avrupa ülkesine ve birçok yerinde Türkiye'ye göre ucuzdur. Bu nedenle de gezi için yüksek bütçelere ihtiyacınız olmaz. Öğrenciyseniz ya da yeni mezun, iş hayatına yeni atılmış birisiyseniz Prag gezi bütçesi sizi zorlamayacaktır. 4 günlük dolu dolu bir gezi için cebinizde 200 € "Harçlık" olması sizi fazlasıyla ihya edecektir. Özellikle bir markete girdiğinizde fiyat farklarını kısa sürede görebilirsiniz. Ancak gider de turistik yerlerde turistlerin karınca gibi olduğu mekanlara girer de ucuzluk ararsanız... üzgünüm, bulamazsınız. Kendi ülkenizden pay biçin, Sultan Ahmet'e gittiğinizde ya da Taksim'de turistlerin uğrak yerlerinde bir yemeği ne kadara yersiniz acaba? Burada da durum böyle esasen. Merak etmeyin, ucuz yerler için öyle taa şehirin en içlerine kadar girmenize gerek yok. Diyelim ki Eski Şehir Meydanı'ndasınız (Old Town Square) ve birşeyler atıştırmak istiyorsunuz. O muhteşem ikiz kuleli kiliseyi (Church of Our Lady Before Týn) karşınıza alın ve sağ tarafınızda kalan aradaki ilk sokağa girip birkaç dakika yürüyün. Yürürken de etrafınıza bakının. İsterseniz cafelerin önündeki menüleri de inceleyebilirsiniz. Birer dakikalık yürüme mesafesi arayla fiyatların giderek azaldığını göreceksiniz. Gerisi seçim size kalmış. Eski Şehir Meydanı'nda sokak satıcılarından 7 - 8 TL'ye (53 CSK) güzel birayla bir atıştırmalık yemek yiyebileceğiniz gibi ara sokaklarda otantik bir kafede kişi başı ortalama 20 - 30 TL'ye (200 CSK) de güzel bir yemek yiyebilirsiniz.  Genelde yapacağınız harcamalar üç haneli olacaktır ama bu durum gözünüzü korkutmasın, 100 CSK harcadığınızda aslında kazancınıza yada gelirinize göre cebinizden yaklaşık 15 TL çıkmış olacak. Buralar böyle hızlı alışmaya bakın.


Lady Týn Kilisesi İkiz Kuleleri, Old Town Square - Prague

- Konaklama diğer Avrupa ülkelerine göre nispeten daha ucuzdur. Burada hosteller tek seçenek değildir. Bunu özellikle konfor alanına düşkün arkadaşlar için söylüyorum (çünkü ben de öyleyim): burada gidip tanımadığınız 6 - 10 arası kişi ile aynı odada kalmanız gerekmiyor. Evet, hosteller farklı kültürlerle etkileşim için etkili bir yoldur ancak merak etmeyin, Prag insanları ve turistleri de etkileşime gayet açıktırlar. Bir hostelden sadece 10 € ek bir farkla 2 yıldızlı bir otelde tek kişilik veya iki kişilik bir odada rahatlıkla kalabilirsiniz. 5 yıldızlı olmadığı sürece otellerinden ve misafir evlerinden yüksek bir temizlik ve hizmet beklentisine girmeyin yine de. Ve yine aklınızın bir köşesinde bulunsun, Orta Avrupa 3 ve 4 yıldızlı Otelleri (Avusturya Hariç), Türkiye'deki 3 ve 4 yıldızlı otellere göre daha düşük seviyededir. Bu benim genel gözlemimdir.  


- Prag şehir merkezi çok büyük değildir. Bu nedenle gezmesi kolaydır. Birçok turistik yer yürüyüş mesafesinde olacaktır. Eğer konaklama yerinizi şehir merkezinin çok dışında seçmezseniz, yürüyerek ulaşım masrafından kurtulabilirsiniz. Mesafeler kısa olduğundan dolayı günlük toplu ulaşım Türkiye'den bir tık daha pahalı görünebilir.  90 dakikalık bir bilet 32 CSK'dır yani yaklaşık 4.80 TL. İstanbul'a göre hesaplarsak 90 dakikalık iki aktarmalı tam biletli bir yolculuk (metrobüs hariç) 2.35 TL +1.65 TL = 4 TL'dir. Evet, öğrenciyseniz bu durum Türkiye'de yarı yarıya ucuzlar. Ancak unutmayın ki Prag'da toplu ulaşımda da tam olarak kabul edileceksiniz. Ulaşım ücretinde öğrenci avantajınız uzun süreli Prag Card alımlarınızda size avantaj sağlayacaktır. Ancak yine de size tavsiyem, gençseniz, sağlığınız yerindeyse, yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız yürüyün... Merak etmeyin, Prag'da yürüyerek dağlar bayırlar aşmayacaksınız. Şehir merkezi dümdüz zaten. Yürüyün, yeni yerler görün, daha önce hiç geçmediğiniz sokaklardan geçin, daha önce hiç görmediğiniz evleri görün, gelirken hiç bilmediğiniz, hiçbir yerde yazmayan yerleri ve diğer şeyleri keşfedin... Paranız da cebinizde kalsın, isterseniz onunla birkaç şişe bira fazladan için isterseniz de başka bir isteğinizin bütçesine aktarın :) 


- Gelelim en güzel nedene... Prag'da insanlarla etkileşime girmek kolaydır. Bir barda ve bir kafede etrafınıza baktığınızda göz kontağına girebilecek birilerini bulmanız muhtemeldir. Yalnızsanız ve göz kontağı kurduğunuz kişi de yalnızsa veya onun ilgisini çektiyseniz iletişimi bir ileri seviyeye taşımak için zaman kaybetmeyecektir. Yanına gidip "Hello", "Good Evening", "Have A Nice Day" ve türevleri bir selamlama ile söze başladığınızda aynı samimi karşılığı almanız yüksek ihtimaldir. Tabi burada derdinizi anlatacak kadar İngilizce bildiğinizi ve dostane, iyi niyetli olduğunuzu varsayıyorum. Yoksa gidip de direk "Hey, Are you disco? Are you cola? he he he!" derseniz... sıkıntı :) 


Özellikle Prag'da yaşayan insanlar, yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanırlar. Çok uzun sürelisi için bir şey diyemem ama birkaç saatlik güzel ve hoş sohbet edeceğiniz birilerini bulmanız o güzel topraklarda zor değil. Aklınızın bir cebinde, yabancı dilinizin yeteceği düzeyde ilginç bir iki anınız, tecbüreniz bulunsun yeterlidir. 


- Her şey bir yana Prag, Prague, Praha şehrinin gece ve gündüz size vaad edebileceği ve sunabileceği sayısız teklifi vardır. Gece hayatı istiyorsanız kolaylıkla bulabileceğiniz bir şehirdir. Hatta yalnız bir erkekseniz gece hayatı gelip sizi bulur :) Günün her saatinde harika manzaralara rastlayabilirsiniz. Charles Köprüsü'nde saatler geçirebilirsiniz. Güneşin doğuşunu da batışını da izlemeniz mümkündür. En popüler müzeleri birbirlerine yakındır ve ulaşım sorunu, arayıp bulma derdi çekmezsiniz. Yalnız olarak da gitseniz, sıkılmadan, zamanın nasıl akıp gittiğinin farkına varmadan vakit geçirebilirsiniz. Arkadaş grubu ile gittiğinizde de tüm grubun ortak paydada buluşacağı aktiviteler bulmanız çok kolaydır.

Önümüzdeki yazılarda Prag şehir merkezinde konaklama bilgileri, ulaşım bilgileri, nerede yenir içer, nerede eğlenilir, gece hayatında nerelerde takılmalı gibi sorularınızın cevaplanacağı yazıları blogda bulabilirsiniz.

Şimdilik Hoşçakalın,

Özgün.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başlarken...